|
2023-12-25 23:15:14, hétfő
|
|
|
A citrusfélék és a teák egészségre gyakorolt hatásai és narancsos-citromos-szegfűszeges-gyömbéres teareceptekkel
A petefészkek egyik kiemelkedő szerepe az ösztrogén- és a progeszteronhormon termelése. Sajnos napjainkban nagyon sok nő küzd petefészekrákkal. A petefészekrák a petefészkekben kialakuló sejtek növekedése. Mivel a sejtek nagyon gyorsan szaporodnak, így nagyon gyorsan képesek elpusztítani az egészséges sejteket.
A petefészekrákot csendes betegségnek is nevezik, mivel szinte csak a végső stádiumban ad olyan jeleket vagy tüneteket, amelyek miatt a nők orvoshoz fordulnak. Azonban ha korán diagnosztizálásra kerül a betegség, akkor kilencven százalékban gyógyítható, éppen ezért nagyon lényeges a rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálatokon való részvétel.
A petefészekrák gyomor- és bélrendszeri tüneteket okozhat, például ilyen a puffadás, a székrekedés, a görcsök és a hasi fájdalom. Jellemző még a sürgető, gyakori vizelési inger, a megváltozott bélszokások, illetve a széklet konzisztenciájának megváltozása. A tünetek mellett megjelenhet még a kismedencei fájdalom is, az étvágytalanság és az, hogy a beteg gyakran érzi magát jóllakottnak.
A petefészekrák kialakulásának kockázata az életkor előrehaladtával növekszik. A legtöbb petefészekrák a menopauza után alakul ki. A betegség a hatvanévesnél idősebb nők körében gyakoribb.
A betegség kockázata növekszik, ha a családban előfordult petefészekrák vagy emlőrák, illetve ha valakinek 40 éves kora előtt emlőrákja volt.
A stressz is növelheti a petefészekrák kockázatát, illetve a depresszió és a szorongás összefüggésbe hozható a petefészekrák fokozott kockázatával.
Egy tanulmány arról számolt be, hogy a rendszeres teázás és a citrusfélék rendszeres fogyasztása csökkentheti a petefészekrák kockázatait. Mind a citrusfélék, mind a teák nagy mennyiségű flavonoidokat tartalmaznak, amelyek megakadályozzák, hogy sejtkárosodások alakuljanak ki az oxidatív stressz következtében, illetve a gyulladás ellen is hathatós védelmet biztosítanak.
Amennyiben nincs a szervezetünkben elegendő flavonoid, úgy nagyobb az esélye a petefészekrák kialakulásának, amely a nyolcadik leggyakoribb ráktípus a nők körében. Amennyiben a nők étrendje nagyobb mennyiségű flavonoidból áll, különösen flavonolokból, jelentősen alacsonyabb rákarányt mutatnak. Már napi két csésze fekete tea csökkenteni tudja a rákkockázatokat mintegy 35 százalékkal.
A flavonolok megtalálhatók a keresztesvirágú zöldségekben is, különösen a brokkoliban, a kelkáposztában, a teafélékben, a vörösborban, illetve a gyümölcsökben, például az almában és a szőlőben. Sok flavonol van a citrusfélékben is. Flavonoidokban a bogyós gyümölcsök, a hüvelyesek, gyógynövények közül a petrezselyem és a kakukkfű bővelkedik.
A citrusféléket nemcsak önmagukban fogyaszthatjuk, de remek teákat is készíthetünk azokból. Ha melegítő fűszerekkel kombináljuk, garantáltan nem fogunk fázni még a leghidegebb téli hónapokban sem, és a betegségekkel szemben is élvezhetünk néminemű védelmet.
Fahéjas narancstea hozzávalói:
1 fahéjrúd,
2 nagyobb narancs,
1 citrom,
méz,
víz.
Elkészítése:
Forraljuk fel a vizet, adjuk hozzá a fahéjrudakat, majd amikor egy kicsit hűlt, facsarjuk bele a narancsok és a citrom levét. Ízesítsük mézzel.
Szegfűszeges-gyömbéres tea hozzávalói:
4 fahéjrúd,
2 liter víz,
egy evőkanál szegfűszeg,
2 feketetea-filter,
egy evőkanálnyi lereszelt gyömbér,
méz,
3 narancs,
2 citrom.
Elkészítése:
Készítsük el a fekete teát, de közben adjuk hozzá a fahéjat és a szegfűszeget is. Amikor kész, szűrjük bele egy kancsóba, majd facsarjuk a kancsóba a citrom és a narancs levét. Mézzel ízesítve fogyaszthatjuk.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
Címkék: petefészekrákkal, keresztesvirágú, rákkockázatokat, megakadályozzák, előrehaladtával, sejtkárosodások, szervezetünkben, petefészekrákot, flavonoidokban, kialakulásának, kelkáposztában, citrusfélékben, fogyaszthatjuk, étvágytalanság, teareceptekkel, petefészkekben, flavonoidokat, betegségekkel, megtalálhatók, flavonolokból, következtében, petefészekrák, nőgyógyászati, hatvanévesnél, összefüggésbe, citrusféléket, gyógynövények, gyümölcsökben, csökkentheti, fahéjrudakat, flavonoidból, biztosítanak, petrezselyem, szegfűszeges, készíthetünk, leggyakoribb, teák egészségre, petefészkek egyik, petefészkekben kialakuló, sejtek nagyon, egészséges sejteket, petefészekrákot csendes, végső stádiumban, rendszeres nőgyógyászati, petefészekrák gyomor-, hasi fájdalom, megváltozott bélszokások, tünetek mellett, kismedencei fájdalom, beteg gyakran, petefészekrák kialakulásának, életkor előrehaladtával,
|
|
|
|
teák egészségre, petefészkek egyik, petefészkekben kialakuló, sejtek nagyon, egészséges sejteket, petefészekrákot csendes, végső stádiumban, rendszeres nőgyógyászati, petefészekrák gyomor-, hasi fájdalom, megváltozott bélszokások, tünetek mellett, kismedencei fájdalom, beteg gyakran, petefészekrák kialakulásának, életkor előrehaladtával, legtöbb petefészekrák, menopauza után, hatvanévesnél idősebb, betegség kockázata, családban előfordult, petefészekrák kockázatát, szorongás összefüggésbe, petefészekrák fokozott, tanulmány arról, rendszeres teázás, citrusfélék rendszeres, petefészekrák kockázatait, teák nagy, oxidatív stressz, gyulladás ellen, szervezetünkben elegendő, nyolcadik leggyakoribb, rákkockázatokat mintegy, flavonolok megtalálhatók, keresztesvirágú zöldségekben, bogyós gyümölcsök, kakukkfű bővelkedik, citrusféléket nemcsak, leghidegebb téli, betegségekkel szemben, kicsit hűlt, citrom levét, evőkanál szegfűszeg, evőkanálnyi lereszelt, fekete teát, narancs levét, petefészekrákkal, keresztesvirágú, rákkockázatokat, megakadályozzák, előrehaladtával, sejtkárosodások, szervezetünkben, petefészekrákot, flavonoidokban, kialakulásának, kelkáposztában, citrusfélékben, fogyaszthatjuk, étvágytalanság, teareceptekkel, petefészkekben, flavonoidokat, betegségekkel, megtalálhatók, flavonolokból, következtében, petefészekrák, nőgyógyászati, hatvanévesnél, összefüggésbe, citrusféléket, gyógynövények, gyümölcsökben, csökkentheti, fahéjrudakat, flavonoidból, biztosítanak, petrezselyem, szegfűszeges, készíthetünk, leggyakoribb, kockázatával, megváltozása, zöldségekben, megváltozott, tartalmaznak, szegfűszeget, elpusztítani, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 3550
- e Hét: 28441
- e Hónap: 59927
- e Év: 264628
|
|
|